Корисніше яблука: проти яких захворювань допомагає хурма


Опубликованно 13.01.2018 00:12

Корисніше яблука: проти яких захворювань допомагає хурма

Новини шоу бізнесу: Прихильників у цього фрукта було б набагато більше, якби всі вміли її правильно вибирати і знали, наскільки вона корисна.

Хурма – один з найцінніших дарів природи. Рідкісний фрукт може посперечатися з цією ягодою, адже в ній міститься маса корисних вітамінів і мікроелементів. Але головна цінність хурми полягає в тому, що вона максимально корисна пізньої осені та взимку, коли більшість ягід і фруктів або відійшли або вирощені в тепличних умовах не мають реальної користі.

ОБ'ЄКТИВНО ПРО ХУРМІ

Ця сонячного кольору ягода походять з Китаю і Японії налічує близько 500 різновидів, основні відмінності сортів у розмірі, кольорі і смакових якостях. В наш регіон хурма надходить з теплих країв: Криму, Узбекистану, Грузії, Азербайджану, Краснодарського краю.

Хурма містить глюкозу, сахарозу, йод, магній, натрій, кальцій, марганець, залізо. У великих кількостях у хурмі присутня вітамін А, який сприяє запобіганню онкологічних захворювань; вітамін Р зменшує ламкість судин; вітамін С (його в ягоді 53%), що володіє загальнозміцнюючою дією. У ній багато пектину, який корисний для травної системи, а тому є важливим компонентом багатьох дієт, показаних при розладах травлення.

Доведено, що в хурмі вдвічі більше корисних мікроелементів, харчових волокон, ніж у яблуках, які з повним правом претендують на звання «короля фруктів». Крім того в помаранчевій ягоді багато антиоксидантів, органічних кислот, дубильних речовин, плоди містять велику кількість вуглеводів і білків.

ПРОТИ ЯКИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ВИСТУПАЄ ХУРМА

Онкологічні захворювання. Оскільки в помаранчевій хурмі багато бета-каротину і вітаміну А її рекомендують в якості профілактики онкологічних захворювань.

Анемія, недокрів'я. Великий вміст заліза сприяє запобіганню цих захворювань і поліпшенню якості крові. Вагітним жінкам варто включати хурму в раціон щодня.

Щитовидна залоза. Як відомо, для профілактики захворювань щитовидної залози рекомендовані йодовмісні продукти. Хурма – один з беспрецендентных лідерів багатого йодом списку продуктів.

Сечокам'яна хвороба. Хурма сприяє формуванню в організмі калій-натрієвого балансу і сприяє виведенню з організму зайвих солей натрію, так як володіє сечогінним ефектом. Також великий вміст калію в хурмі, знижує ймовірність утворення каменів.

Загальнозміцнюючий ефект. Ягода надає тонізуючу дію на організм, сприяє поліпшенню апетиту, підвищує працездатність і благотворно діє на нервову систему.

Косметологія. Широко використовується хурма в косметології для приготування кремів, шампунів і інших косметичних засобів. Існують десятки рецептів приготування високоефективних засобів по догляду за шкірою з хурми в домашніх умовах, володіють поживними і зволожуючими властивостями.

ПРОТИПОКАЗАННЯ

Навіть найкорисніший продукт іноді може нашкодити. Так, хурма протипоказана при ожирінні і хворим на цукровий діабет, оскільки в ній багато легкозасвоюваних цукрів – фруктози і сахарози.

ЇЖА БОГІВ

Саме так перекладається назва солодкої ягоди з латині, а майстри кулінарії пропонують сотні рецептів її приготування. З свіжої хурми готують варення, сухофрукти, різні другі страви, безліч десертів. Використовують навіть насіння ягоди – їх висушують, а потім готують напій, за смаком нагадує каву. Йдуть в хід і листя хурми – з них заварюють корисний і смачний чай. Але, звичайно, найбільш корисна хурма у свіжому вигляді, або у вигляді смузі, де вона є основним інгредієнтом. Ось один з корисних рецептів зимового напою на основі хурми.

Ізраїльські вчені провели порівняльну характеристику між хурмою і яблуками. Як виявилося, позитивних властивостей більше у хурми. Наприклад, хурма містить більше натрію, калію, магнію, кальцію, марганцю і заліза і антіокия

Хурма з-за високого вмісту таніну вважається в'яжучим фруктом, але в процесі приготування смузі вона втрачає цю якість, не втрачаючи своєї корисності і аромату, набуває м'який і вишуканий смак.

Для приготування смузі знадобиться 3-4 хурми, 2 апельсина по 5 г свіжого імбиру і кориці. Перед приготуванням всі фрукти очистити від шкірки, після чого змішати всі інгредієнти в блендері.

ВИБИРАЙТЕ ХУРМУ ПРАВИЛЬНО!

Прихильників у цього фрукта було б набагато більше, якби всі вміли її правильно вибирати. Якісний плід гладенький, м'ясистий, насиченого кольору. Про його стиглість свідчить м'якість. Недостиглі плоди містять багато таніну і тому дуже терпкі. Це означає, що перш ніж ласувати ними, потрібно дочекатися поки вони дозріють при кімнатній температурі, тобто стануть м'якими. Можна перед вживанням витримати плоди близько 12 годин в теплій воді – це усуне терпкий смак.

Є ще парочка хороших новин про хурму.

Перша. Теплолюбних хурму можна зберігати в морозильній камері до півроку, це означає, що у кожного з нас підвищуються шанси уникнути весняного авітамінозу. Для цього потрібно всього лише заготовити про запас хурму та привчити до неї домашніх.

Друга. За змістом корисних речовин хурма обігнала більшість фруктів, вона відмінно втамовує голод, але при цьому не псує фігуру. Саме тому дієтологи рекомендують включати хурму в різні дієти в осінньо-весняний період. І для здоров'я добре, і для фігури корисно!

Якщо ви ще не відкрили для себе хурму – саме час це зробити зараз, коли настає її час!



Категория: Здоровье